انیمیشن کات اوت cutout animation ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

آشنایی با انیمیشن کات اوت ( CutOut animation )

انیمیشن کات اوت (cutout animation) یکی دیگر از انواع استاپ موشن است که در آن آبجکت‌ها و زمینه‌های پروژه شما با استفاده از تعدادی کاغذ، مقوا، پارچه و یا حتی عکس‌های برش خورده مهیا می‌شوند.

همه ما در کودکی سعی می‌کردیم تا تصورات ذهنی خود را به هر نحوی که بود برای خودمان بر روی دفتر نقاشی به تصویر بکشیم و داستان درون ذهن‌مان را به این طریق برای دیگران روایت کنیم. نقاشی از یک منظره، خانه، تعدادی درخت و گل همراه با رودخانه و ماهی و دیگر حیوانات، یا چند دایناسور رنگارنگ و البته خشمگین یا شاید هم یک خیابان شلوغ پر از وسایل نقیله مختلف و… . هر برگ از این دفتر نقاشی داستانی مجزا را روایت می‌کرد.

امروزه با تکنیک انیمیشن کات اوت که یکی از ساده‌ترین روش‌های ساخت استاپ موشن می‌تواند به حساب بیاید، شما تنها به مقداری کاغذ، مقوا و یا پارچه، قیچی، چسب و البته کمی تخیل همان دوران کودکی‌تان نیاز دارید تا بتوانید به راحتی داستان‌های درون ذهن‌تان را برای رساندن پیامی به دیگران، به یک انیمیشن کات اوت تبدیل کنید و آن را با بقیه به اشتراک بگذارید.

جذابیت بالای تکنیک انیمیشن کات اوت باعث شده تا حتی امروزه با پیشرفت فناوری در صنعت انیمیشن‌سازی، بسیاری از هنرمندان همچنان از تکینیک کات اوت برای ساخت یکسری از تولیدات‌شان با استفاده از روش‌های نوین انیمیشن سازی استفاده کنند.

کات آوت انیمیشن ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

چطور انیمیشن کات اوت بسازیم؟


سناریوی شما چیست؟

برای ساخت یک استاپ موشن انیمیشن کات اوت ، بهتر است تا مثل همیشه از یک ایده خوب و ساده شروع کنید. ایده‌تان می‌تواند حرکت‌‌های پیاپی ساده یا خلاقانه یک یا چند شکل هندسی در صفحه‌ای ساده باشد و یا یک سناریوی کوتاه و جذاب از کاراکترهایی که برای استاپ موشن تان در نظر گرفته‌اید. اگر بخواهید پیامی را از طریق ساخت این انیمیشن به مخاطبان‌تان برسانید، با کمی تأمل و مشاهده نمونه‌کارهای مشابه با موضوع‌تان مطمئنا به سناریوی خوبی خواهید رسید.
فراموش نکنید! بوم ساخت استاپ موشن برای شروع هر پروژه‌ای که در نظر دارید می‌تواند کمک خوبی باشد تا لوازم و هزینه‌های مورد نیازتان را قبل از شروع کار بررسی و لیست کنید.

ایده‌تان را نقاشی کنید

زمانی که شروع می‌کنید به ساخت استاپ موشن، ممکن است شرایط مختلفی پیش بیاید تا صحنه به صحنه سناریویی که در نظر گرفته بودید را فراموش کنید و یا حتی یکی دو تا از آن‌ها را جا بیندازید. پیشنهاد می‌کنیم بعد از اینکه ایده‌تان را تکمیل کردید، صحنه به صحنه آن را بر روی قالبی مثل استوری برد بکشید و حین کار بدون اتلاف وقت و با خیالی راحت، به عکاسی از فریم‌ به فریم صحنه‌هایتان بپردازید.

استوری برد ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن
استوری برد ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

دست به قیچی شوید

حالا وقتش رسیده تا دست به قیچی شوید و هر متریالی که برای ساخت آبجکت‌های پروژه‌تان در نظر گرفته‌اید را به اشکال و طرح‌های مورد نیازتان برش دهید. اگر ایده‌ای که طراحی کرده‌اید قرار است یک انیمیشن دو بعدی از روایت یک داستان باشد، پس نیاز دارید تا کاراکترها و آبجکت‌ها را طوری آماده کنید که به راحتی بتوانید حس حرکت را با جابجایی قسمت‌های مختلف‌شان به خوبی در بیاورید.

برای مثال اگر قرار است کاراکتر یک آدمک را به حرکت در بیاورید، بهتر است تا برای تمام قسمت‌های گردن، دست، پا و… مفصل‌هایی قرار دهید تا بدون آنکه این بخش‌های بدن از همدیگر جدا شوند، به شما در حرکت‌دهی بهتر آدمک حین انجام پروژه کمک کنند. برای مفصل‌های اجزای متحرک‌تان می‌توانید از سوزن، مقدار کمی سیم فلزی، یا حتی دکمه‌های قالبمه‌ای کوچک استفاده کنید.

کات آوت انیمیشن ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن
کات آوت انیمیشن ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

روش دیگری که برای حرکت‌دهی در انیمیشن کات اوت می‌توانید از آن استفاده کنید، این است که فریم به فریم حرکت آبجکت‌تان را در نظر بگیرید و آن‌ها را طراحی کنید و با قیچی یا از طریق برش لیزری برش دهید. سپس در حین عکاسی، آن‌ها را فریم به فریم و به ترتیب حرکت در مقابل دوربین قرار دهید و از این طریق حس حرکت را به کاراکتر ببخشید.

کات آوت انیمیشن ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

نکته

اگر ایده‌ای که در نظر دارید، با استفاده از تا کردن کاغذ و مقوا و با روش اریگامی ساخته می‌شود و یا آبجکت‌های کاغذی‌تان به جای فلت و تخت بودن، حجم داشته باشند، به عنوان استاپ موشن کات اوت سه بعدی به حساب می‌آیند.

کات آوت انیمیشن ، الگونومی، سه بعدی، استاپ موشن ، آراستاپ موشن
کات آوت انیمیشن ، الگونومی، سه بعدی، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

پیش به سوی عکاسی

مطمئنا زمانی که صرف آماده سازی آبجکت‌ها کرده‌اید کمتر از زمان حرکت‌دهی به آن‌ها و عکاسی فریم به فریم‌شان نخواهد بود. اما همه چیز بستگی به سناریویی دارد که در نظر گرفته‌اید. اگر امکانات لازم اعم از مکان و ابزارهای مخصوص برای نورپردازی و عکاسی را دارید که کارتان راحت است، اما اگر این شرایط را هم ندارید، این به آن معنا نیست که نمی‌توانید استاپ موشن خودتان را بسازید!

چارچوب‌های ذهنی‌تان از استودیویی مخصوص و دوربین و نورپردازی‌های پیشرفته برای خودتان را دور بیندازید و از هر مکان و وسیله‌ای که در اطراف‌تان دارید، برای پیشبرد کارتان استفاده کنید. یادتان نرود با گوشی موبایل‌تان هم می‌توانید استاپ موشن خود را بسازید!

استودیو استاپ موشن ، آراستاپ موشن
استاپ موشن با تلفن همراه ، آراستاپ موشن

حالا شروع کنید به حرکت‌ دادن‌های اندک اندک به آبجکت‌هایتان و فریم به فریم از آن‌ها عکاسی کنید. بعد از اتمام عکاسی و یک تدوین ساده و صداگذاری روی فیلم، نتیجه شیرین تمام تلاش‌هایتان را خواهید دید.
همیشه دیدن نمونه‌ کارهای مختلف از سبک استاپ موشنی که به آن علاقه دارید، می‌تواند راهنمای خوبی برای ایده‌یابی و یا کسب تجربه از نحوه ساخت آن تکنیک باشد. استاپ موشن های کات اوت زیر، نمونه‌هایی از این تکنیک از گروه آراستاپ موشن و دیگر انیماتورهای ایران و جهان است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *