آشنایی با انواع ریگ استاپ موشن ، ریگ استاپ موشن ، استاپ موشن ، آراستاپ موشن

_

آشنایی با انواع ریگ استاپ موشن

_

اگر شما هم یک انیماتور تازه کارید حتما با دیدن نمونه کارهای مختلف استاپ موشن این سوال ذهن‌تان را درگیر کرده! که کاراکترها و آبجکت‌های ریز و درشت مختلف در انواع استاپ موشن چطور می‌توانند بپرند، در هوا معلق بمانند و یا پرواز کنند؟! آن هم بدون اینکه دستی در صحنه آن‌ها را نگه داشته باشد! در این مقاله قصد داریم در مورد ریگ استاپ موشن (Stop Motion Rig) و انواع آن با همدیگر صحبت کنیم. پس با ما تا انتهای این مقاله در آراستاپ موشن همراه باشید.

ریگ استاپ موشن-بره ناقلا-stop motion rig-shaun the sheep- winder rig

چه زمانی از ریگ در استاپ موشن استفاده کنیم؟

_

زمانی که می‌خواهید پرنده‌ای در آسمان پرواز کند، کتابی باز شود، موتوری از روی مانعی بپرد و یا پرش‌های بین دو جنگجو در میان زمین و هوا را نشان دهید اما دستی در کادر دوربین نباشد، بهترین زمان برای استفاده از ریگ استاپ موشن (Stop Motion Rig) است.

با کمک ریگ شما حتی می‌توانید حرکات قدم زدن و راه رفتن عادی را خیلی بهتر و روان‌تر از زمانی که از آن استفاده نمی‌کنید نمایش دهید. پس نقش ریگ استاپ موشن را دست کم نگیرید!

استفاده از ریگ نگهدارنده در انیمیشن کورالین (Coraline)

استفاده از ریگ نگهدارنده در انیمیشن کورالین (Coraline)

انواع ریگ استاپ موشن

_

1- ریگ نگهدارنده

ریگ نگهدارنده ، پرکاربردترین نوع از ریگ استاپ موشن است. این ریگ به دلیل نوع ساختار و کاربرد آن توسط مفاصلی که در آن تعبیه شده، حالت بازویی دارد. این بازوها به شما کمک می‌کنند تا کاراکترتان را به راحتی در تمام 360 درجه اطرافش و در تمام جهات عمودی و افقی بچرخانید و حرکت دهید.

1-1 ریگ سیمی (Wire rig)

ساده‌ترین راه برای داشتن یک ریگ استاپ موشن چند سانت سیم مفتول و مقداری خمیر بازی به عنوان پایه است. هر مقدار سیمی که نیاز دارید را با کمک یک نگهدارنده مانند کمی خمیر بازی روی سطح کارتان تثبیت کنید. حالا کاراکترتان را به سر دیگر سیم مفتول وصل کنید و با داشتن آبجکتی معلق در هوا عکاسی را شروع کنید. به همین راحتی!

ریگ سیمی - ریگ استاپ موشن - stop motion rig - wire rig

ریگ سیمی ارزان‌ترین ریگ نگهدارنده‌ای است که هر انیماتوری می‌تواند از آن استفاده کند. (Wire Rig)

هر چند ریگ سیمی ارزان‌ترین و ساده‌ترین ریگ استاپ موشن است اما کم مقاوم‌ترینش هم است. این ریگ تنها قابلیت نگه داشتن کاراکترها و آبجکت‌های سبک شما را دارد. هرچند می‌توانید با استفاده از سیم‌های ضخیم‌تر و یا تاباندن سیم، مقاومت آن را بالا ببرید؛ اما در هر صورت باز هم مقاومتش نسبت به مابقی ریگ های نگهدارنده کمتر است. با این حال بهترین ریگ برای نگه داشتن آبجکت‌های نرم و سبک مانند گل و تکه‌های میوه و… به حساب می‌آید.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2-1- ریگ آرمیچری (Ball & Sockets Rig)

این نوع از ریگ، خوراک مصرفی و واجب استودیوهای بزرگ ساخت استاپ موشن است. چرا که اجازه دقیق‌ترین و جزئی‌ترین حرکات کاراکتر را به انیماتور می‌دهد.

ریگ آرمیچری ، ریگ استاپ موشن - stop motion rig - wire rig

ساختار ریگ آرمیچری مانند آرماتور آرمیچری یا همان Ball & Sockets Armature است. جنس بدنه معمولا از فولاد و استیل ساخته می‌شود که همین دلیل بالا بودن مقاومت این ریگ می‌شود. با کمک ریگ آرمیچری، دیگر با خیال راحت می‌توانید آبجکت‌هایتان با حدود حداکثر 3 کیلوگرم وزن را هم در بین زمین و هوا نگه دارید.

ولی توجه کنید که بدنه ریگ باید با کاراکتری که حمل می‌کنید متناسب باشد. اگر کاراکترهای بزرگتر یا سنگین‌تری دارید پیشنهاد می‌کنیم حتما از ریگ هایی با ضخامت بیشتر استفاده کنید. اگر در این مورد سهل انگاری کنید، ممکن است درست در حساس‌ترین و مهم‌ترین فریم‌ها که آبجکت هیچ حرکتی نباید داشته باشد، بازوی ریگ کاملا خم شود!

نکته: میزان تحمل وزن آبجکت‌ها توسط ریگ نگهدارنده، به زاویه نگه داشتن بازوهای ریگ هم بستگی دارد. یعنی با توجه به حالت‌های مختلفی که ریگ را برای نگه داشتن کاراکترها تنظیم می‌کنید، مقاومت ریگ هم تغییر می‌کند.

بگذارید بیشتر توضیح بدهیم. مثلا اگر بازوهای ریگ شما کاملا به صورت عمودی و رو به بالا باشد، مقاومتش در بالاترین حالت ممکن قرار می‌گیرد و حداکثر وزن را در این حالت می‌تواند تحمل کند. حتی بیشتر از آنچه که از ظاهر آن ریگ به ذهنتان می‌رسد! حالا بازوها را آرام آرام به سمت چپ یا راست خم و به حالت 90 درجه نزدیک کنید. می‌بینید که هر چه بازوی ریگ به سمت 90 درجه نزدیک می‌شود، مقاومت ریگ هم کمتر و کمتر می‌شود.

پس حتما قبل از خرید ریگ نگهدارنده، وزن آبجکت‌تان را هم در نظر بگیرید.

3-1- ریگ چاپ سه بعدی(3D Print Rig)

این ریگ هم همانند آرماتور چاپ سه بعدی (3D Print Armature) با کمک نرم افزاری مخصوص طراحی و با کمک دستگاه چاپگر سه بعدی لایه به لایه چاپ می‌شود. این ریگ از ماده فیلامنت (PLA) ساخته شده و پلاستیکی است. به همین دلیل از لحاظ هزینه از ریگ آرمیچری مقرون به صرفه‌تر است. اما سبُکی ساختار آن خودش برای آبجکت‌های با وزن بالا معضلی حساب می‌شود!

اما یکی از بهترین مزیت‌های ریگ چاپ سه بعدی رنگی است که هنگام چاپ کردن می‌توانید برایش انتخاب کنید. این بهترین فرصت است تا برای استفاده راحت‌تر از حقه‌ی پرده سبز یا همان کروماکی، رنگ ریگ را سبز انتخاب کنید تا در زمان ویرایش فریم‌ها نفس راحت‌تری بکشید.

ریگ استاپ موشن سه بعدی - پرینت سه بعدی - استاپ موشن - stop motion rig

ریگ نگهدارنده استاپ موشن ساخته شده با پرینتر سه بعدی (3D Print Srop Motion Rig)

فیلم زیر پشت صحنه‌هایی از استودیوی استاپ موشن سازی لایکا در حال ساخت انیمیشن حلقه گمشده است. اگر با دقت به این فیلم توجه کنید، به خوبی خواهید دید که انیماتورهای حرفه‌ای این استودیوی بزرگ هم در هر صحنه مطابق با شرایط آن از ریگ چاپ سه بعدی (3D Print Rig) با رنگ‌های متفاوت استفاده می‌کنند.

Winder Rig

2- ریگ چرخ دنده ای یا محوری

وقتی اجرای شما نیاز به یک حرکت خطی بسیار دقیق دارد، زمان استفاده از این ابزار فرا می‌رسد. برای این ریگ دو نام مختلف را می‌توانیم بگذاریم:
ریگ چرخ دنده ای ، چون بازوهای این ریگ با کمک شیارها و دنده‌های منظمی که در سطحش تعبیه شده و چرخ دنده هایی که این بازو‌ها را حرکت می‌دهند جابه‌جا شود.

و یا ریگ محوری ، چون حرکت بازوهایش فقط در دو جهت و محور عمودی و افقی تغییر می‌کند.

با کمک ریگ استاپ موشن چرخ دنده ای ، شما می‌توانید مسیر مستقیمی که کاراکتر می‌خواهد راه برود، بدود و یا پرواز کند را به راحتی پیش ببرید. بدون دغدغه اینکه حرکتش نامنظم شده باشد. کافی است مختصات قرارگیری کاراکترتان را با تنظیم کردن محورها مشخص کنید. برای اینکه از تغییر نکردن محور و بازوها خیالتان راحت باشد از پیچ تثبیت کننده‌ای که روی این ریگ استاپ موشن قرار دارد استفاده کنید. با کمک این پیچ، پینی بر روی دنده یا شیارهای محورها قفل و مانع حرکت آن‌ها می‌شود.

ریگ های چرخ دنده ای و محوری جنس‌های مختلفی مانند فولاد، آلومینیوم و یا پلاستیک دارند؛ که نوع پلاستیکی آن از همان روش 3D print یا چاپ سه بعدی ساخته می‌شود.

ریگ نگهدارنده -ریگ چرخ دنده ای استاپ موشن - ریگ استاپ موشن - winder rig

ریگ های ترکیبی بسازید

_

اگر بخواهیم یکی از پر فایده‌ترین خصوصیت ریگ ها را برایتان بگوییم، قابلیت ترکیب‌بندی است. خصوصا برای صحنه‌هایی با ابعاد بزرگتر و با نمای بازتر. آن هم زمانی که هم نیاز به حرکتی خطی دارید و هم گاهی نیاز دارید تا جست و خیز بیشتری به کاراکترتان بدهید. با اتصال انواع ریگ های نگهدارنده به کمک اتصال دهنده‌های واسط به ریگ چرخ دنده ای می‌توانید از هر دو قابلیت استفاده کنید. به این می‌گویند یک تیر و دو نشان!

ریگ استاپ موشن - ریگ نگهدارنده - ریگ آرمیچری - stop motion rig
ترکیب ریگ نگهدارنده و ریگ چرخ دنده ای اجازه انیمیت کردن دقیق‌تری را به انیماتور می‌دهد.

ریگ استاپ موشن درختی!

_

اگر زرنگ باشید و البته آبجکت‌هایی که می‌خواهید انیمیت کنید این اجازه را به شما بدهند، می‌توانید ریگ درختی بسازید. یعنی به جای استفاده از چند ریگ با پایه‌های مجزا که مزاحم شما در صحنه هستند، از یک ریگ چند شاخه استفاده کنید.

می‌پرسید چطور؟ فرقی نمی‌کند با کدام ریگ ها و یا ترکیب همه‌شان این کار را بکنید. اما می‌توانید یک پایه ریگ محکم با توجه به وزن آبجکت‌ها در نظر بگیرید و با کمک اتصال دهنده‌های واسط، انواع سرهای نگهدارنده کاراکتر را به بدنه ریگ اصلی متصل کنید. فرقی نمی‌کند این سرها سیمی باشد، آرمیچری باشد و یا حتی گیره سوسماری! مهم محکم نگه داشتن کاراکتر است.

با روش ریگ استاپ موشن درختی به راحتی می‌توانید به صورت گروهی آبجکت و کاراکترهایتان را حرکت بدهید. ولی یادتان باشد حرکت گروهی آبجکت‌ها کار دشواری است. پس قبل از شروع کار حتما خطوط حرکت آن‌ها را در نرم افزار ترسیم کنید تا سردرگم نشوید!

ریگ نگهدارنده -ریگ چرخ دنده ای استاپ موشن - ریگ استاپ موشن - winder rig

با کمک ریگ استاپ موشن دیگر بهانه‌ای برای حرکات نامنظم کاراکترهایتان نخواهید داشت. پس بعد از خرید ریگ استاپ موشن تنها کاری که باید بکنید تمرین و تمرین و تمرین است.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *